Cursus permacultuur in de stad

Behaal je Permaculture Design Certificate

Steeds meer mensen willen duurzamer leven, zelf eten produceren en biodiversiteit ondersteunen. Met deze cursus krijg je dat voor elkaar, maar permacultuur gaat verder. Het maakt duurzaam denken en doen deel van wie je bent.

Benieuwd wat permacultuur is en hoe jij deel kan uitmaken van deze groeiende beweging? De nieuwe cursus start in april 2024! Schrijf je in (via de website van Utrecht Natuurlijk) of lees eerst nog even verder.

Z

Permacultuur in de stad?

Z

Certificaat

Z

Potluck lunch

Z

Kosten

12-delig cursus permacultuur in de stad

Cursus Permacultuur

Kan een stadstuin duurzaam zijn, biodiversiteit ondersteunen én voedsel opleveren? Juist de stedelijke omgeving biedt mogelijkheden die creatief benut kunnen worden en die voor een duurzamere leefomgeving kunnen zorgen. Van bodem tot dakterras.

Maar permacultuur gaat verder en biedt oplossingen voor allerlei zaken, zoals steden- en huizenbouw. Iedereen die de eigen omgeving wil verduurzamen kan terecht bij deze cursus permacultuur in de stad!

CEen manier van ontwerpen

Wat is permacultuur?

Permacultuur…wat is dat eigenlijk? De naam is een samentrekking van permanent en cultuur en probeert de vraag te beantwoorden hoe de mensheid duurzaam met haar omgeving kan samenleven. Om dat te bereiken leer je de omgeving opnieuw ontwerpen, of dat nou een stuk land, een stadstuin of een balkon is. De Engelse benaming voor de cursus is dan ook Permaculture Design Course (PDC), oftewel de Permacultuur Ontwerp Cursus.

samen leren

De cursus

Een cursus permacultuur gaat niet over een lijstje met dingen die je moet leren of doen. Het is eerder actief leren observeren en nadenken en biedt daardoor oplossingen op kleine, maar ook op zeer grote schaal. Je wordt uitgedaagd om oplossingen te vinden voor allerlei situaties en contexten, inclusief die in je eigen omgeving. Er wordt theorie behandeld, maar er is op de cursuslocatie ook gelegenheid om permacultuur in de praktijk te zien en te beleven.

 

Permacultuur cursus: alle informatie

Z

Locatie(s)

De cursus wordt gegeven door gediplomeerd permacultuur-docent Michiel Busz in samenwerking met Utrecht Natuurlijk. De cursus vindt plaats op de Stadstuin Kanaalweg van Utrecht Natuurlijk aan de Kanaalweg 172A te Utrecht. Op deze unieke, groene locatie zijn onder andere moestuinen en een voedselbos te vinden.

Z

Rain or shine

Dit is een locatie in de buitenlucht, met een keet met WC en kleine keuken en afdak die beschermt tegen korte regenbuitjes en felle zon. De lessen worden verzorgd aan een lange tafel onder het afdak of in de tuin.

Mochten de weersomstandigheden zodanig slecht zijn (koud, veel regen) dan wijken we uit naar het leslokaal Stadsboerderij Eilandsteede van Utrecht Natuurlijk (Vreugdenhillaan 31 te Utrecht). Hier krijg je uiteraard tijdig bericht over!

Z

Samen lunchen

De gezamenlijke lunch is volgens het potluck principe. Dat houdt in dat elke deelnemer wat meeneemt voor de lunch om te delen zodat er een gevarieerde lunch ontstaat. Zijn er bepaalde dieetwensen, dan kunnen die van te voren doorgegeven worden en deze worden in de groep gedeeld, zodat daar (indien mogelijk) door de andere deelnemers rekening mee gehouden kan worden.

Z

Certificaat

Alle onderdelen die nodig zijn voor het halen van het officiële, internationaal erkende permacultuur certificaat (PDC-certificaat) komen in deze cursus aan bod. De voorwaarden om uiteindelijk het PDC-certificaat te halen zijn een aanwezigheid van minimaal 80% van de cursusdagen (= minstens 10 van de 12 cursusdagen) en een presentatie van een eigen ontwerp vanuit de permacultuur-gedachte. Wat er ontworpen wordt en op welke wijze dit ontwerp gepresenteerd wordt gebeurd in overleg met veel ruimte voor eigen creativiteit!

Z

Data

Deze cursus wordt gegeven op zaterdagen van 9:30 uur tot 16:00 uur. We starten op zaterdag 6 april en er zijn twee langere pauze ivm de meivakantie en de zomervakantie. In overleg met de groep kunnen data eventueel aangepast worden. De cursusdata zijn als volgt:

 1. Zaterdag 6 april
 2. Zaterdag 20 april
 3. Zaterdag 11 mei
 4. Zaterdag 1 juni
 5. Zaterdag 15 juni
 6. Zaterdag 29 juni
 7. Zaterdag 7 september
 8. Zaterdag 21 september
 9. Zaterdag 5 oktober
 10. Zaterdag 19 oktober
 11. Zaterdag 2 november
 12. Zaterdag 16 november
Z

Kosten

Deze twaalfdelige cursus kost € 899,- euro. Met een U-pas betaal je €599,-. Dit is inclusief materiaal en het PDC- certificaat.

Testimonials van cursisten

Geweldige permacultuur cursus! Leuke combinatie van theoretische en praktische kennis. Een verrijkende ervaring waarin mijn liefde voor de natuur verder heb kunnen ontdekken.

Lisa Kippers - This is Gesty - online marketeer voor duurzame merken

Lisa Kippers

Online marketeer voor duurzame merken

Deze permacultuur cursus wil je volgen! Je krijgt veel nieuwe inzichten, fijne gesprekken en vooral lekker samen buiten zijn en leren over en in de natuur. Voor mij écht een verrijking en meer dan een cursus alleen!

Morella Huisman

Deelnemer cursus 2023

 

Overig aanbod

Oplossen

Persoonlijk advies

Advies over vergroenen en verduurzamen in tuin of buurt.

Ontwerpen

Van wens naar ontwerp

Jouw wensen omzetten in een permacultuurontwerp dat werkt.

Ontwikkelen

Lezingen & workshops

Ontdek permacultuur in een lezing of workshop.

Vragen?

Heb je nog vragen over de cursus Permacultuur? Wil je meer weten 

Neem contact op