Over mij

en mijn bedrijf EDGES

Binnen de permacultuur wordt vaak gezegd dat we bankiers, advocaten, ingenieurs, politici, etc. als permaculturisten nodig hebben. Dus waarom geen socioloog? Vanuit die achtergrond ben ik geïnteresseerd in netwerken en systemen van mensen. Maar die kennis is ook veel waard binnen de permacultuur. Zo is een voedselbos ook een complex systeem van elementen. Iedereen heeft iets toe te voegen aan deze beweging.

Z

EDGES

Z

Mijn verhaal

Z

Wat kan ik voor je doen?

Permacultuur in de stad:

EDGES

EDGES staat voor Eetbare 4-Dimensionele Generatieve Ecologische Systemen en is daarnaast het Engelse woord voor randen. De overgang tussen verschillende ecosystemen is vaak biodiverser dan de twee ecosystemen zelf. Langs de randen van een vijver leven bijvoorbeeld naast soorten die zich of in water of op land thuis voelen ook andere soorten dan in de vijver en de rest van een tuin. Hetzelfde is te zien bij een bosrand, waar ’s avonds de reeën of zwijnen uit de beschutting van het bos tevoorschijn komen. 

Logo van permacultuur Utrecht

Michiel Busz

Mijn verhaal

Sinds 2017 ben ik bezig met permacultuur. Sinds mijn eerste Permaculture Design Course ben ik de ethiek en principes van permacultuur steeds meer gaan waarderen en toepassen in eigen huis en tuin, in een voedselbos dat ik in Utrecht Kanaleneiland beheer en bij mijn vrijwilligerswerk in een voedselbos van Utrecht Natuurlijk. Dit heeft mij geleerd dat permacultuur goed toe te passen is in een stedelijke omgeving. Ik heb een tweede PDC gevolgd met daarbij ook een docentopleiding, omdat ik in kennisoverdracht de grootste mogelijkheden zie om zelf een positieve bijdrage te leveren voor de wereld. In 2023 heb ik besloten mijn baan in het Middelbaar Onderwijs op te zeggen en van een uit de hand gelopen hobby mijn werk te maken.

Permacultuur begon ook voor mij in de tuin, maar speelt inmiddels een rol in mijn hele leven. Alles valt volgens permacultuurethiek en -principes te (her)ontwerpen. Keuzes die ik maak qua (vrijwilligers)werk, vakanties, de relatie met mijn vrienden en buren en mijn gezin en huishouden komen voort uit een nieuwe manier van naar de wereld kijken. Daardoor (be)leef ik bewuster en ervaar ik meer vrijheid en plezier. Wat begint met meer eten uit eigen tuin kan in mijn ervaring je leven veranderen.

Opleiding en ervaring

PDC’s en lesgeven

 Mijn studie sociologie aan de Universiteit van Amsterdam is terugkijkend een goede start geweest om mijn permacultuurdenken vorm te geven. Het samenleven van mensen is altijd een interesse geweest, waarbij de problematische kanten van onze wijze van samenleven mij ook duidelijk zijn geworden. 

Mijn eerste permacultuur ontwerp cursus heb ik gevolgd bij Maranke Spoor in Amersfoort. Met deze cursus kon ik mijn kritisch denken over de “moderne” samenleving steeds beter plaatsen en werd er tevens een alternatief geboden. 

Aangezien ik verder wilde met permacultuur ben ik een tweede PDC (online) gaan volgen bij Morag Gamble van het Permaculture Education Institute. Na deze behaald te hebben heb ik hier ook de aansluitende docentenopleiding gevolgd. 

Met de docentenopleiding Maatschappijleer en 15 jaar leservaring in het Middelbaar Onderwijs maak ik nu de stap om anderen in de wereld van permacultuur te introduceren.

Oplossen

Persoonlijk advies

Antwoorden op al jouw vragen over vergroenen en verduurzamen in tuin of buurt.

Kennis & Vaardigheden

Lezingen & workshops

Maak kennis met permacultuur in een interactieve lezing of praktische workshop.

nieuw: De eerste en enige permacultuur escape room

escape room

In deze door mij ontworpen Engelstalige escape "room" wordt je door een mysterieuze oom Bill uitgedaagd om via de twaalf permacultuurprincipes te ontsnappen. Speel met familie, vrienden of collega's tijdens de donkere dagen. Het perfecte cadeau voor de feestdagen of gewoon zomaar.

Ontvang alles wat je nodig hebt voor deze escape room (behalve een schaar) via de post. 

Wat kan ik voor jou doen?

Kennis uitbreiden

door een permacultuurcursus of workshops te volgen.

Antwoorden

op jouw vragen over voedsel verbouwen in je eigen omgeving.

Aandragen

van oplossingen voor composteren, grond verbeteren en vergroenen van tuin en buurt.

Jouw wensen uitwerken

in een permacultuur- ontwerp dat voor jou werkt.

Waarom kiezen voor EDGES?

Z

Oplossingen in verbinding

Permacultuur biedt oplossingen voor vele van de uitdagingen rondom duurzaamheid. Deze uitdagingen hangen vaak samen en kunnen beter tegelijk aangepakt worden dan één voor één. Een geïntegreerd ontwerp helpt je sneller op weg.

Z

Kennis en ervaring

Dankzij twee Permacultuur Ontwerp Cursussen (PDC’s) en een docentenopleiding ben ik gediplomeerd permaculturist. In een stedelijke omgeving heb ik ervaring opgedaan met groente telen, voedselbossen aanleggen en onderhouden, composteren, grond verbeteren en nog veel meer.

Z

Delen

Of je de workshop volgt, de permacultuurcursus of als ik een ontwerp voor je maak of adviseer: ik streef ernaar om jou mee te nemen in het hele verhaal. Kennisdeling zie ik als een zeer belangrijk deel van alles wat ik doe. Ik neem je mee in de ethiek en principes van de permacultuur, zodat jij daarna het vertrouwen hebt zelf verder aan de slag te gaan.

Z

Kennismaken

Ik kies bewust voor het wel of niet aannemen van een opdracht. Als ik denk dat ik toegevoegde waarde kan hebben, dan zal ik alles in het werk stellen voor een fantastisch resultaat. In mijn visie moet een eindresultaat voor beide partijen een goed gevoel opleveren. Daarom stel ik altijd voor eerst vrijblijvend kennis te maken. Neem contact met me op voor een belafspraak.

Testimonials van cursisten

Geweldige permacultuur cursus! Leuke combinatie van theoretische en praktische kennis. Een verrijkende ervaring waarin mijn liefde voor de natuur verder heb kunnen ontdekken.

Lisa Kippers - This is Gesty - online marketeer voor duurzame merken

Lisa Kippers

Online marketeer voor duurzame merken

Deze permacultuur cursus wil je volgen! Je krijgt veel nieuwe inzichten, fijne gesprekken en vooral lekker samen buiten zijn en leren over en in de natuur. Voor mij écht een verrijking en meer dan een cursus alleen!

Morella Huisman

Deelnemer cursus 2023

Wat is de oplossing voor jou?

Wil jij gaan voor echte duurzaamheid? Permacultuur kan jou, je directe omgeving en misschien zelfs de wereld ten goede doen veranderen. Volg een cursus, start een permacultuurproject en sluit je aan bij een groeiende beweging. Misschien kan ik daarin iets voor je betekenen. 

Bekijk het aanbodNeem contact op