Ontwerpen

vanuit permacultuurprincipes

Voedsel verbouwen, verduurzamen, verkoeling, vergroening: Welke wensen je ook hebt, je moet met veel dingen rekening houden. Een goed ontwerp helpt. Wat komt waar, waar staan welke planten, de composthoop, een vijver, etc? Hoe staan deze elementen in verbinding met elkaar? En hoe gaat dat uitwerken op de langere termijn? Ik maak een ontwerp voor je gebaseerd op permacultuurprincipes en we bespreken wat dat voor jou betekent, zodat je daarna aan de slag kan.

Z

Sectoren

Z

Zones

Z

Onderhoud

Z

Verbinding

Wat is jouw context?

Sectoren

In stedelijke omgeving moet je creatief omgaan met de ruimte. We hebben echter niet alles zelf in de hand. 

Sectoren zijn die zaken die van invloed zijn op wat er kan en niet kan. Sommige zijn positief (extra warmte dicht bij een stenen muur), andere negatief (de grote boom van de buren vangt alle zon weg).

In mijn permacultuurontwerp worden de sectoren van jouw context meegenomen. Samen kijken we wat je graag zou willen en wat er mogelijk is.

Wat plaats je waar?

Zones

De blauwe bes die in een mooie pot in het achterommetje in de zon staat is helaas helemaal uitgedroogd. Toch vergeten water te geven dus…

In de permacultuur wordt gedacht in zones: Hoe bepaal je wat waar komt? Zaken die veel zorg nodig hebben, wil je dichtbij houden. Andere zaken kunnen verder weg geplaatst worden.

Mijn ontwerp geeft je goede handvatten om je tuin onder controle te houden. Jouw dagelijkse routines zijn daarbij het uitgangspunt.

Vooruit kijken in de tijd

Onderhoud

Die boom vlakbij de schutting doet wordt ineens groter dan gedacht. Het onkruid groeit sneller dan je kan wieden…

Een ontwerp maken is één ding. Een plan hebben om het uit te voeren en het resultaat te onderhouden is iets anders.

Bij al mijn ontwerpen komt ook een plan met zaken waar je rekening mee moet houden. Het zal je helpen niet te veel hooi op de vork te nemen en datgene wat je doet ook goed te doen.

Hoe hangt alles samen?

Verbinding

Wil je echte duurzaamheid? Keuken- en snoeiafval composteren, water opvangen en voedsel produceren? Dan is er zicht nodig op hoe al deze zaken met elkaar verbonden zijn.

Sectoren, zones en alle elementen die gewenst en haalbaar zijn, zoals regentonnen, een composthoop, fruitstruiken en -bomen en een vijver komen samen in één permacultuurontwerp. Daarmee kan jij aan de slag.

Elk ontwerp komt met een toelichting hoe je kan beginnen met het uitvoeren en onderhouden.

Wat is de oplossing voor jou?

Wil jij gaan voor echte duurzaamheid? Permacultuur kan jou, je directe omgeving en misschien zelfs de wereld ten goede doen veranderen. Volg een cursus, start een permacultuurproject en sluit je aan bij een groeiende beweging. Misschien kan ik daarin iets voor je betekenen. 

Bekijk het aanbodNeem contact op