Oplossen

Persoonlijk advies

Je wil eten uit eigen tuin? Je wil inzetten op verduurzaming en klimaatbestendigheid? Je wil de tegels eruit en het groen erin, maar je weet niet hoe je dat moet aanpakken? Ik geef vanuit permacultuurkennis en -ervaring advies over vergroenen van jouw tuin of buurt. Wil je meer hulp? Kijk dan naar de mogelijkheid die ik biedt om jouw wensen in een ontwerp uit te werken. Of beslis om zelf ontwerp, aanleg- en onderhoudsvaardigheden aan te leren met workshops of de cursus permacultuur die ik aanbied.

Z

Composteren

Z

Voedsel verbouwen

Z

Water besparen

Z

Geïntegreerd denken

Sluit de kringloop

Composteren

We produceren veel afval, dat helemaal geen afval hoeft te zijn. Composteren kan op verschillende manieren, maar voor veel mensen is het toch een grote stap om er mee te beginnen.

Compost levert gratis vruchtbaarheid op voor al je planten binnen en buiten. Er is geen bemesting meer nodig. Compost verbetert de grond door het bodemleven te voeden. En je planten worden sterker en gezonder als ze wortelen in goede grond. 

Van wormencompost tot chop-and-drop, voor elk huishouden is er een oplossing. Ik denk graag mee over welk composteersysteem in jouw situatie het best zal werken.

Gezonder en lekkerder

Voedsel verbouwen

Een deel van je eigen voedsel verbouwen bespaart geld, vervuiling door vervoer en verpakkingen, het is gezonder om vers te eten en vaak smaakt het gewoon beter. Wel kost het tijd en misschien mis je de kennis.

Wat kan je makkelijk groeien in en om je eigen huis? Wat levert de meeste besparing op en kost je toch niet te veel tijd? Van vensterbank tot balkon en van tuin tot buurt, voedsel groeien kan overal.

Vanuit de permacultuur en mijn eigen ervaring heb ik hier duidelijke ideeën over. Ik denk graag mee hoe dit er voor jou uit kan zien.

Geen leven zonder…

Water

Van gortdroge zomers tot plensbuien. In Nederland zien we de extremen door klimaatverandering vooral terug in wat er wel of niet uit de lucht komt vallen.

Waterleidingbedrijven beginnen zich zorgen te maken of ze op termijn nog wel voldoende water kunnen leveren. Drinkwater gebruiken om planten water te geven is eigenlijk te gek voor woorden, maar het is ook lang niet altijd nodig.

 Juist in de stad is er veel water op te vangen, te verspreiden en op te slaan. Ik adviseer je graag over de vele verschillende opties om met water om te gaan in jouw context.

Learn From Home

Geïntegreerd denken

Hoe krijg ik een goede oogst? Hoe maak ik mijn planten sterker, zodat ze beter met plagen om kunnen gaan? En met de droogte? Wat doe ik met al het afval uit mijn keuken? 

Wat op het oog misschien gescheiden lijkt, hangt vaak sterk samen. Dat geldt voor problemen, maar ook voor oplossingen.

Of het nou gaat over compost, voedsel verbouwen of omgaan met water: Er is veel te winnen bij een geïntegreerde aanpak. Dit is precies wat permacultuur biedt en waar ik je mee kan helpen.

Start vandaag met permacultuur

Vraag advies